23 maj 2012

Captcha

Nu ska jag skriva om en sak som har stört mig länge. Detta är inget roligt inlägg men jag känner att jag måste få ur mig det här. Detta gäller majoriteten av de bloggar jag läser.

Varför använder ni Captcha?

Både Blogger och Wordpress har utmärkta spamfilter så det behövs verkligen inte. Jag har inte och har aldrig haft Captcha. De spamkommentarerna jag får (inte många) lägger sig fint i min spambox i Blogger. Ett par (läs två) gånger i månaden så slinker ett igenom. Det stör inte mig något nämnvärt. De sprider inga virus, de innehåller bara ett par rader med obegriplig text som jag faktiskt kan ignorera.

Det som istället händer är att besökare som ska kommentera blir tvungna att fylla i kostiga ord som är skrivna på konstiga sätt. Jag kan ärligt säga att jag flera gånger hoppar över att kommentera när ordverifieringen dyker upp.

Nu är jag jätteintresserad av att höra er mening; varför ni har det, om ni har det, mm. Det kanske t o m är så att ni inte vet hur man får bort det.

Så: Varsågoda att debattera emot mig! :)

Vill ni läsa mer om det kan ni läsa här, här och här.

Här ser ni hur ni tar bort det (klicka på bilden om ni vill se den större):


24 kommentarer:

Saras pyssel sa...

Jag valde ordverifiering från början i min blogg, men då tror jag inte att orden var lika svårlästa som nu. När jag såg att orden var så svårlästa plockade jag bort dem eftersom jag tycker att det är jobbigt att tyda dem. Inte en enda spamkommentar har slunkit igenom sen dess tror jag, men då får jag inte riktigt lika många kommentarer som du heller...

by Caloweena sa...

Hej och tack! Jag håller med, blir trött när man ska hålla på att skriva in en massa konstiga ord, men har nog inte tänkt på att jag också haft ett sånt filter :/. Men nu är det BORTABORTABORTA tackvare ditt inlägg! :)

Prinsessa på ärten sa...

Måste erkänna att jag tillhör en av dom som haft denna inställning utan att tänka på att jag haft det, själv har jag blivit irriterad när jag ska lämna kommentarer och man ska skriva in dessa bokstäver som jag faktiskt inte ser vad det är, men nu fick jag lära mig hur man fick bort det, tack för ditt inlägg, det var ett bra inlägg :)

englundskan sa...

Jag debatterar ogärna mot någon, däremot tycker jag det är väldigt trevligt att samtala med någon.
Du har helt rätt, det är, i alla fall för mig, bristande kunskap och jag tror inte jag är ensam om det. Och det är ju väldigt bra att du ger oss en liten lektion. Jag ska ta tag i det när jag återkommer.

Otaliga projekt sa...

Jag håller med. (Hoppas nu att vi inte har det, men jag tror inte det).
Jag har slutat att kommentera där det ska ordverifieras, för jag orkar helt enkelt inte krångla med det. Och absolut inte sen det blev "suddiga" bokstäver.
Vi har inte fått nåt spam över huvud taget.

disa sa...

Jag håller helt med dig, jag hatar den jädrans ordverifieringen!! Och jag hoppar ibland över att kommentera på grund av den. Jag har ett tag funderat på att skriva samma inlägg som du just nu gjorde, så tack! =)

garnlivet sa...

Kan bara hålla med dej. Jag hoppar för det mesta över att kommentera när det ska skrivas in en massa svårlästa och framförallt SUDDIGA bokstäver.

Margita sa...

Tack jag håller med dig jag gör inga inlägg när jag måste klura ut dessa bokstäver. Jag hoppas att jag inte har det på min blogg utan att jag vet om det

Sanne sa...

Jo jag kommenterar nog även när det är ordverifiering eftersom jag bara kommenterar när jag verkligen vill. Men visst är det irriterande med captcha så det tog jag bort nästan med en gång i min egen blogg. Och spam har jag inte fått en enda gång, ta i trä...
Tror nog, som flera andra, att många inte tänkt på att man har det och/eller att man inte vet hur man ändrar.
P.S. Snart ska jag börja sticka på en 30 Diamonds, garnet ligger och väntar D.S.

Call design sa...

Hej!
Jag har nog haft ordverifieringen sedan bloggen startades, då för några år sedan var de tydliga att avläsa.

De sista dagarna har jag själv haft svårt att läsa vad de är för bokstäver de vill ha i rutan och ibland tom misslyckats.

Det har fått mig att inse och ditt inlägg att det skall bort.

Tack för ditt inlägg och många må gott hälsningar!

Tina sa...

Tack för upplysningen!
Det har jag inte tänkt på.
Jag ska gå direkt till min blogg och ta bort det.

Syserine sa...

Takk for at du tar det opp! Irriterer meg enormt! Og har fört til at jeg ikke kommenterer.

Wivi sa...

Ordverifieringen tog jag bort redan när jag startade min blogg och har inte haft problem med spam. Det är väldigt irriterande att försöka tyda krumelurerna som kommer upp hos vissa och jag kommenterar bara om jag verkligen vill skriva något annars struntar jag i det.

Emmas dagar sa...

Tack!
Jag har också irriterat mig på andras krångliga ordverifieringar.... Nu tittade jag, och hade det själv....
Borttaget nu hoppas jag :-D

Löpmaskan sa...

Tack för tipset! Jag har inte ens tänkt på att man kan välja bort det. Nu är det fixat - välkomna att kommentera på min stick- och springblogg :-)

Monita sa...

Tycker också ordverifiering är grymt irriterande. Jag har blogg.se och där kan man tyvärr inte ta bort den, tro mig...jag har försökt.

Blenda sa...

HA! Tack för tipset, jag har också retat mig på det, och trodde att jag inte hade det! (Hade för mig att jag tidigare tagit bort det.) Precis som du har jag ibland hoppat över att kommentera, för att det är för jobbigt (I-landsproblem, men ändå).

Ha det gott!
/Blenda, som också njuter av sommarvädret!

Medea sa...

Vad bra att du tog upp det här. Jag har också stört mig massor på det. Jag länkar till ditt inlägg från min blogg, så kanske ännu fler kan ta bort det eftersom det inte gör så stor nytta utan mest ger irritation.

Garnhumlan sa...

Jättebra! Har också retat mej på detta. Ibland har det gjort att jag inte publicerat kommentarer för det har tagit så mycket kraft att tyda orden. Jag har inte den funktionen på min blogg, och jag har inga problem alls med felaktiga eller konstiga kommentarer.

Loppans pyssel sa...

Måste erkänna att den enda sidan jag har retat mig på ordverifiering är på IKEAs hemsida. Annars har det fungerat fint. Sedan om det fyller någon funktion annat än att det blir bökigare att skriva kommentarer, det vet jag inte. ;)

Stickigt humör sa...

Tack för tipset! /Tant Thea

stina sa...

jag håller fullständigt med! det är jättejobbigt och speciellt när man råkat tolka det där lilla l:et som ett sort I och måste skriva om igen och igen och igen.

Medea sa...

Jag la upp mitt inlägg om det här längst upp igen för jag stör mig såå på att försöka gissa vad det står...

Linda sa...

Jag kan säga att jag inte gillar ordverfieringen för fem öre när man ska kommentera, men jag gillar att ha den på min egen blogg eftersom jag har haft problem med spam. Jag har inte den minsta lust att ha kommentarer om penisförlängning, sexuella tjänster, reklam eller andra nonsenstexter strösslade över hela min blogg, såsom var fallet innan jag hade ordverifiering. För mig är det ett sätt att slippa dammsuga bloggen från skit varje dag, vilket jag varken har lust eller tid till. Jag är fullständigt medveten om att ordverifieringen är opraktisk, och den stör även mig när jag ska kommentera själv och inte riktigt ser vad det står. Men, hellre det än en massa spam att rensa! Om sedan någon avstår att kommentera hos mig, tja, då får jag väl leva med det helt enkelt. Vill någon mig något tillräckligt mycket kommer de nog att försöka forcera de något kluriga bokstäverna.